30 Kasım 2011 Çarşamba

Fabrikasız Nasıl Global Marka Olunur?

Bugün dünyada birçok global marka var ki kendilerine ait hiçbir üretim tesisi bulunmamakta. Tüketiciler için çok da fazla merak edilen bir konu değil aslında. Bu markaların tutkunları, tutkunu oldukları marka veya şirkete ait fabrikaları olduğuyla da pek ilgilenmiyorlar. Onlar, istedikleri kalite ve standarttaki ürünlerini istedikleri fiyatta bulup bulmadıklarıyla ilgileniyorlar.

Peki Bu Markalar Neye Odaklanıyor?

Bu markalar üretim yapmaktan çok müşterilerinin ihtiyaçlarını anlamaya ve müşteri sadakati yaratmaya uğraşıyorlar. Üretimden tamamen de çıkarak kaynaklarını marka yaratma ve ürün tasarımı yapma gibi konulara aktarıyorlar.

Bugün moda yaratabilen tekstil firmaları dünyanın çeşitli moda merkezlerinde tasarım ofisleri kurarak en iyi tasarımları yapmaya çalışıyorlar. Yapılan tasarımları ise anlaşmalı oldukları fason üreticileri kanalıyla ürettirmektedirler. Burada önemli bir detay da fason üreticilerin seçimi. Üretici seçerken değerlendirme kriterleri hız, esneklik, maliyet ve lokasyon avantajları olmakta.

Fabrikasız olmak markaya hız ve esneklik kazandırıyor. Bu tamamen firmanın markasını nasıl konumlandırdığıyla ve çizdiği strateji ile ilgili. Fabrikasız global markalar ana işlerini ürün geliştirme, tasarım, pazarlama ve marka yaratma ve geliştirme olarak görmektedirler.

Global markaların fabrikasızlaşmayı seçmelerinin bir tane sebebi de maliyet avantajı sağlayarak karlılıklarını artırmak. Fabrikaları kapatarak sabit yatırım maliyetlerinden, personel giderlerinden ve bazı genel gider kalemlerinden kurtulmaktadırlar.

Fabrikasız olmanın olumlu olduğu kadar olumsuz tarafı da bulunmakta. O da kendinize ait tasarım ve geliştirmeleri yani kendi 'know-how'ınızı yabancı bir firmayla paylaşmak. Tedarikçi firmanın daha sonra bu yetenekleri kazanarak sizin karşınıza bir tehdit olarak çıkabilme şansı bulunmakta. Özellikle elektronik sektöründe bu tarz şirketlere rastlamak bir hayli mümkün. Fason üreticiden global bir marka nasıl olunur konusu ise tamamen başka bir yazı konusu.

Bu arada merak edenler için söyleyebilirim ki bugün birçok tanınmış Türk markası da fabrikasız olarak çalışmakta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder