18 Mart 2012 Pazar

Akıllı Risk Alarak Girişimcilik: Franchising

Günümüzde çok önemli  bir kavram haline gelen girişimcilik, toplumların kalkınması ve gelişmesinde olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. Yeni girişimlerin ve girişimcilerin ortaya çıkması ülkemiz için de dünya için de gerekli hale gelmiştir. Özellikle ülkemizde genç nüfusun fazla olması, iş olanaklarının nüfus artışı ile paralel bir şekilde artış gösterememesi girişimciliği ülkemizin kalkınması için gereklilik haline getirmiştir.
Girişimciliğin birçok yolu ve yöntemi vardır. Franchising de bunlardan bir tanesidir.
Franchising; bir sistem yada markanın imtiyaz hakkı sahibinin belirli süre, koşul ve sınırlar dahilinde, işin yönetim ve organizasyonuna ilişkin sürekli disiplin ve destek sağlayarak belirli bir bedel karşılığında, bağımsız yatırımcılara sistem ve markasını kullandırmasına dayanan, uzun vadeli ve sürekli bir iş ilişkisidir.
Bu sistemin A.B.D.’de doğması ve kısa sürede hızlı bir şekilde yayıldığı öğrenmek kimseyi şaşırtmayacaktır.

Bir franchise sisteminde olmazsa olmaz denilebilecek konu yatırımcıya yani franchise alan kişilere iyi para kazandırabilmesidir. Ayrıca bu iş modeli yani Franchise modeli sayesinde ortaya çıkan değer marka sahibine de franchise alan yatırımcıya da dengeli şekilde dağılmalıdır.
Franchise alırken genellikle bir royalty yani lisans bedeli ödenir. Bu bedel, bir lisansın yada ticari bir markanın haklarını başkasına devretmesi karşılığı ödemedir.
Girişimciler Franchise almak birtakım imtiyazları ve kolaylıkları daha işin başında elde etmek demektir. Franchise veren markalar genellikle tanınmış yada tanınmaya çalışan markalar olduğu için franchise alan yatırımcı için markasının tanıtımına bir bütçe ayırmasına gerek kalmaz.
Franchising genellikle yatırımın geri dönüşü olarak düşünüldüğünde avantajlı bir hal alır. Güvenceli ve itibarlı bir iş olduğu için ayrıca sürekli gelir yaratma potansiyeli taşıdığı için de girişimcilerin tercih sebebi olmuştur.


Franchise alarak girişimciliğe adım atmayı düşünen girişimciler, Franchise alacakları markayı seçerken çok dikkatli olmalılar. Öncelikle seçecekleri işin kendi kişiliklerine uygun olması gerekmektedir. Sadece para kazanmak amaçlı olarak sevmediğiniz bir işi yapmanın sonucu hüsran ve mutsuzluk olacaktır. Burada bir başka nokta da marka tanınırlığıdır. Markanın iyi bilinmesi Franchise alan için avantajlıdır. Nasıl bilindiği değişik tüketici gruplarından da mutlaka araştırılmalıdır.
Genel olarak Franchising sistemi her geçen gün çok önemli bir hal alan girişimciliğin daha garantili bir yoludur. Ana markanın sürekli destek sunması, yeterli ve gerekli eğitimleri yatırımcıya vermesi ve etkili pazarlama yapması Franchise almak isteyenlerin sayısını her geçen gün artırmaktadır. Burada önemli olan doğru markayı doğru yatırımcı ile buluşturan bir yapıya sahip olmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder