Gelişen teknoloji ile birlikte dünyada değişimin hızı baş döndüren bir düzeye ulaştı. Bu hız tabii ki tüketicileri ve tüketicilere yönelik iletişim araçlarını da değiştirerek çeşitlendirdi. Tüketicilerin beklentileri her geçen gün daha da artmakta. Pazarlamacıların görevi de her geçen gün biraz daha artan bu beklentileri karşılamak, marka sadakatini sağlamak olduğu için her gün işleri daha da zorlaşmakta.
Burada pazarlamacıların durumu gelecekte de aynı olmayacak. Sürekli olarak değişim gösterecek. Özellikle ülkemiz için konuşursak, jenerasyon değişimini göz önüne alarak strateji geliştirmeleri gerekmekte. İK uzmanlarının Y kuşağı olarak tanımladığı ve sonrasında gelen kuşak olan Z kuşağının da önümüzdeki yıllarda tüketime katılacağını düşünürsek bu kuşakların ihtiyaç ve düşünme kalıplarını anlayabilmek bütün pazarlamacıların ana hedefi olacaktır. Bu kuşaklar teknoloji ile barışık, hızlı tüketmeyi seven, özgüveni yüksek ve eğlenmeyi hayatın bir parçası olarak gören kuşaklar.
Gelecekte pazarlama yöneticileri dijital dünyaya daha fazla odaklanacak. Sebebi ise pazarlamanın geleneksel mecradan çok dijital alana kaymaya başlaması. Sosyal medya ile haşır neşir olmayan marka kalmamalı ve pazarlamacıların markaları için bir sosyal medya stratejileri olmalı. Buna başarılı bir örnek olarak çekilen reklam filmlerinin TV’den önce internette gösterime girmesi. İnternette yapılan tanıtıma gore markalar reklamları hakkında fikir sahibi olarak TV stratejilerini geliştirebiliyorlar.
GSM teknolojisinin de yaygınlaşması dolayısıyla mobil pazarlama kavramı ortaya çıkmaya başladı. Hızlı ve esnek bir yapıya sahip olan mobil pazarlama ile genç nüfusa hitap etmek de kolaylaştı.
Geleceğin pazarlama yöneticilerin de olması gereken bir başka özellik de global düşünebilme becerisidir. Sınırların öneminin gittikçe azaldığı dünyada 5 yıl ve sonrasında ne olabileceğini kestirebilecek stratejik vizyona sahip olabilmek önemli bir yetkinlik halini alacaktır.
Başka bir özellik de markaları ile ilgili olarak unutulmaz deneyimler yaşatabilen aktiviteler organize edebilecek fikirlere sahip olabilmek. Artık tüketiciler markalarla farklı etkinlikler yaşamak istiyorlar. Bu etkinliklerin ilham verici ve akılda kalıcı olması başarıyı getirecektir.
Geleceğin pazarlamacılarından beklenen bir yetenek de ilişki becerilerinin çok yüksek olması. Toplumu ve toplumsal davranışları çok iyi analiz etmeleri gerekiyor. Detaylara takılmadan büyük resmi görebilme özelliklerine sahip olmalılar.
Özetle, geleceğin pazarlama yöneticileri sosyal medyayı benimseyen, küresel düşünme becerisine sahip, mobil pazarlamanın imkanlarının farkında olan, büyük resmi görebilen ve kalabalıkları kaynak olarak kullanabilecek stratejik partnerlik ve işbirliklerine açık olan kişilerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder