Girişimcilik; günümüzde çok önemli bir kavram halini almıştır. Toplumların ileri gitmesi, yeni teknolojilerin üretilmesi ve istihdamın artırılabilmesi da aslında girişimcilikle meydana geliyor. Daha çok iş fikrinin girişime dönüşmesi toplumlar için şart haline gelmiştir.
Girişimcilik ekosistemi düşüncem ise bireylerin fir şirkete girip çalışmaktansa kendi işlerini kurabilmelerini sağlayacak ortamın zeminini hazırlayabilmek. Burada fikir sahibi olmak yeterli gelmemektedir. Bu ekosistem, fikir sahibi olan insanların fikirlerini ticarileştirilmesini sağlayacak girişimler yaparak konumlandırmalı. Bugün kime sorarsak özellikle üniversite öğrencilerini göz önüne alırsak herkesin parlak bir iş fikri vardır. Önemli olan fikirlerin kalitesi ve pazara hazır girişimleştirilebilmeleridir.
Girişimcilik ekosistemleri, girişimci adaylarını tecrübeli girişimcilerle buluşturacak organizasyonlar yapabilmelidir. Bu organizasyonlarda salt başarı hikayeleri değil, bizzat girişimcilerin ve girişimci adaylarının yaşadığı başarısızlık hikayeleri de paylaşılmalı. Girişimcilikte herşeyin toz pembe olmadığını girişimci adaylarına vurgulamak gerekir. Ayrıca girişimcilerin profesyonel çalışanlardan daha fazla çalıştığı da bir gerçek.
Girişimcilik ekosisteminde olması gereken bir başka nokta küçük girişimlerin ve girişimci adaylarının fikirlerine yatırım yapacak melek yatırımcılarının kalitesi. Melek yatırımcıların yatırımlarında samimi ve dürüst olmaları bence bir ön koşul olmalı. Şu anda Türkiye’de yeni yeni oluşmakta olan girişimcilik ekosisteminin önemli sorunlarından biri bu. Yatırımcının yatırımını kısa vadede amorti etmek istemesi normal. Ama burada fikir sahibinin de haklarının doğru ve tam bir şekilde verilmesi gerekmekte. Ayrıca rekabette ülkemizi öne geçirecek inovatif fikirlerin ve topluma sosyal fayda sağlayacak teknolojik girişimlerin de bir ayrıcalığı olmalı.
Girişimcilik ekosisteminde bir diğer önemli konu da yeni girişimlerde çalışacak insan kaynağının bulunabilmesi. Start-up’larda hata yapma lüksü daha az olduğu için tecrübeli ve nitelikli çalışanlarla başlamak daha doğru gözüküyor. Buradaki çözüm ise ekosistemde bulunan nitelikli danışman ve mentorlerin olmasıdır.
İyi bir girişimcilik ekosistemi; fikirleri hayata geçirecek atmosferi sağlayabilmeli, toplumsal fayda ve istihdam yaratabilecek iş ve fikirlere destek olmalı. Bunun yanı sıra doğru melek yatırımcı ağına sahip olmalı ve işinin ehli danışman ve mentorleri olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder