10 Ocak 2016 Pazar

Aile Şirketlerinde Liderlik

Liderlik, ülke yönetimlerinde, toplumsal hayatın kendisinde, global şirketlerde olduğu kadar aile şirketlerinde de oldukça önemlidir. Aile şirketlerinin önemine Aile Şirketleri İçin İlginç Bilgiler yazımda detaylı değinmiştim. Birçok başarılı ve doğru liderlik onun kuracağı ekip artı sistem yaklaşımıyla ilerler. Bu mesele tabi ki de aile şirketlerinde daha da önem kazanmaktadır.

Neden Aile Şirketlerinde Liderlik Daha Önemlidir?

Çünkü aile şirketlerinde hem ailenin yönetimi hem de işletmenin yönetimi söz konusudur. Ailenin yönetiminde akrabalık ilişkileri sebebiyle duygusallık ağır basarken, işletmenin yönetiminde mantığın dahaağır basması esasında evrensel işletmecilik kurallarının göz önüne alınması gerekiyor. Burada dengeyi koruyabilmek başarılı bir liderlik gerektirmektedir.

Aile şirketlerindeki liderler bu ikilemlerle kolaylıkla başa çıkabilmeli. Kriz zamanlarında çözüm üretebilme becerisi ve vizyona sahip olabilme meziyeti aile şirketlerinde liderliğin önemli gereklilikleridir.

Liderlik bir olay, bir kriz, bir durum ortaya çıktığında kendini apaçık bir şekilde ortaya çıkartır. Sahip olduğu yetkinlikler ile lider böyle durumlarda kendini gösterir.

Aile şirketlerindeki liderlikten beklenen önemli özelliklerden biri de adalet yani liderin adil olmasıdır. Aile için ve aile dışından çalışanların belirli bir dengede tutulması, herkesin takipçi olarak liderin adaletine inanıp, güvenebilmeleri önemli bir gereklilik.

Aile şirketlerinde liderden daha doğrusu her türlü organizasyondaki liderden beklenen vizyon sahibi olmak, iletişim becerilerine sahip olmak, ikna kabiliyet, ve problem çözebilme becerisi gibi özelliklerin yanı sıra insani değerlere ve toplumsal olaylara duyarlılık seviyesi yüksektir. Bu konuda derin düşüncelere sahiptir. İnsanların ruh hallerini ve psikolojilerini oldukça önemser ve buna göre aksiyonlar alır.

Aile şirketi liderinin bir diğer özelliği de rol model olabilmesidir. Hem aileye hem çalışanlara örnek olabilmesi, onların onu sıkı bir şekilde takip etmesini ve hatta kendilerini lidere adayarak çalışmasını sağlayacaktır.

İşte bu sebeplerden dolayı ile şirketlerinde liderlik oldukça önemlidir. Aile şirketlerinde lidere daha fazla duygusal bağ vardır. İşin içinde aile de olduğu için duygusallık oldukça öndedir.

1 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim ayrıca sitemi ziyaret etmeyi unutmayın https://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil