12 Mart 2012 Pazartesi

Marka Yaratma Sürecinde Karşılaşılabilecek Zorluklar

Bu yazı 11.03.2012 tarihinde http://www.kobitek.com/ adresinde yayınlanmıştır.

Günümüzde çoğu firmanın amacı marka olmak. Çoğu işletme sahibi marka yaratmayı hedefliyor. Marka kendini farklı konumlandırmayı sağlayarak sahibine günümüz rekabet ortamında büyük avantaj sağlıyor. 

Herkesin yapmak istediği marka olabilmek neden zor. Marka yaratmak gerçekten çok engebeli, keskin dönüşler gerektiren, uçsuz bucaksız bir yol. Uzun vadeli bir strateji gerektiren ve bu stratejiyi gerektiği gibi uygulayabilen ekip olmasını gerektirmekte. 

Markalar artık global dünyada yanlız değiller. Her markanın yerel yada uluslararası ayrıca Uzakdoğu’lu bir rakibi bulunmakta. Bu rakipler her geçen gün rekabeti kızıştırmakta. Bırakın bir pazarda büyümeyi mevcut Pazar payını korumak bile her geçen gün zorlaşmakta. 

Marka kimliğinin değiştirilmesine yönelik stratejinin değiştirilmesi konusu işletmelerde genelde sıkıntı yaratır. Değişime her zaman bir direnç vardır. Bu dirençler de bazen markanın kendini ve kimliğini geliştirmesini engeller. 

Marka yaratabilmek uzun vadeli bir süreçtir. Fakat günümüz rekabet ortamında kısa vadeli sonuç almak da işletmelerin varlığı için önemlidir. Bu görüş de zaman zaman uzun vadeli marka yaratma stratejisine zarar verir. Kısa vadeye odaklanmak, mevcut performans ölçümleri ile gerçekleşir. Marka özvarlığı ise bilişim teknolojisi ve insan kaynağı gibi ilk bakışta elle tutulamayan varlıkların ölçümü anlaşılmaz kalabilir. 

Başarılı olan ve tanınmış bazı işletmelerde bazen farklı alanlara yatırım yapma baskısı oluşur. Bu baskı ile farklı alanlara yatırım yapılır. Bu sebeple ana iş dalına yapılan yatırım azalacaktır. Dolayısıyla marka ve pazarlama yatırımları düşecektir. Bu da marka özvarlığına yapılabilecek katkıları azaltarak markaya olumsuz etki yapacaktır.

Medya yapısının çok çeşitli hale gelmesi de marka yaratmayı her geçen güz zorlaştırmaktadır. Bu çeşitlilik verilen mesajların birbiriyle tutarlı olmasını zorlaştırmaktadır.

Müşteri hedef kitlesinin çok farklı olması, bunun sonucunda markaların farklı hedef kitleler için farklı marka kimlikleri geliştirmesi cazip bir fikir olarak görünebilir. Fakat aynı marka için birçok kimlik geliştirilmesi müşteriler için sorunlar ortaya çıkarır.

Marka yaratmanın zorluk nedenlerinden biri de fiyat rekabetidir. Her sektörde fiyat baskısı bulunmaktadır. Fiyatta kilit başarı faktörü düşük maliyet olarak düşünülebilir. Gereksiz tüm harcamalar ve genel giderler düşük tutulmalıdır. Bunun sonucunda aynı markayı destekleme eylem ve bütçeleri de maalesef azaltmaktadır.

Marka yaratmanın gerçekten zor ve maliyetli bir süreç olduğu aşikar. Başarılı bir şekilde marka oluşturmanın en önemli kısmı markanın kendini nereye konumlandırdığını belirleyip, bu kimlik ve konumlandırmanın etkin bir şekilde doğru mesajlarla ifade edilmesidir.

1 yorum:

  1. Firmalarınızın Basın Bültenlerini www.abkobi.com aracılığı ile yayınlayabiliriz.Basın Bültenlerinizi info@abkobi.com adresine mail Atmanız Yeterli

    abkobi.com
    Avrupa Birliği Yolunda Kobilerimizden Haberler
    info@abkobi.com





    abkobi.com bir İştirakidir…

    YanıtlaSil