7 Şubat 2012 Salı

Maliyet Düşürmek

Bu yazı 2 Şubat 2012 tarihinde http://www.kobitek.com/ adresinde yayınlanmıştır.

Günümüzde çoğu KOBİ karsız çalışma riskiyle karşı karşıya. Bu duruma yoğun rekabet ortamı sebep olmakta. KOBİler de bu duruma çözüm olarak satış fiyatlarını düşürerek çözüm bulmaya çalışmaktalar. KOBİlere maliyetlere odaklanmak genelde zor gelmekte.
Endüstriyel işlerde kıran kırana bir rekabet olması, başta tekstil olmak üzere birçok sektörde ucuz fiyatlı Uzak Doğu’lu rakiplerin ortaya çıkması, KOBİlerimizin işlerini bir hayli zorlaştırdı. Bu durumda ayakta kalabilmek için KOBİler maliyet muhasebesibe fazlasıyla önem vermeli ve her gün maliyet nedir sorusunu kendilerine sormalılar.

Peki Maliyet Nasıl Düşürülebilir? 

Türkiye’de maliyet düşürmek denildiğinde çoğu firmanın yaptığı personelden tasarruf etme politikasıdır. Buradan maliyet muhasebesine pek fazla hakim olunmadığı ve birim maliyetler içerisinde personel giderlerinin ne kadarlık bir pay aldığı konusunun pek bilinmediği ortaya çıkmaktadır.
Maliyet düşürme denilince ortaya çıkan bir diğer hatalı yaklaşım tedarikçilerden sebepsiz yere fiyat indirimi talep edilmesidir. Bu şekilde de bir yerlere varılamayağı apaçık ortadadır. Tedarikçilere de oynanabilecek bir alan bırakmak zorundayız. Unutmamak lazımdır ki tedarikçilerde para kazanmak ve kar yapmak durumundadırlar. Her firmanın müşterileri ve tedarikçileri ile aynı gemide olduğu unutulmaması gerekir.
Maliyet düşürmek için maliyet kalemleri detaylarıyla incelenerek bir analiz yapılması gerekmektedir. Maliyetler üzerine Pareto Analizi(80/20) yapılarak büyük maliyet kalemleri üzerine odaklanılmalıdır.
Satınalma tarafında birçok maliyet düşürme yöntemi vardır. Bunlardan ilk söyleyebileceğim peşin fiyat indirimi alabilmek. Peşin almak çoğu zaman daha karlıdır. Çünkü alabildiğimiz peşin iskontosu banka faizinden daha düşüktür. Bu durumda aradaki fark kadar kara geçilmiş olunur. Burda yapılması gereken peşin satınalma yapılabilecek tedarikçiler ile iletişime geçilip iyi bir peşin iskontosu almaya çalışılabilir.
Bir başka yöntem ise konsinye mal alma yöntemidir. Bu yöntemde sattıkça ödeme yapılmaktadır. Dolayısıyla konsinye alımı da önemli bir avantaj sağlar.
Bir diğer yöntem ise ihtiyaçtan daha pahalı ve ileri teknolojili bir makina almak. Böylece birçok fonksiyonunda faydalanamayıp boşuna ilk yatırım maliyetine katlanmış olunur. Bugün sektördeki çoğu insan bilir ki KOBİlerde pek çok CNC kontrollü üst teknolojiye sahip tezgahlar bulunmakta. Fakat bu tezgahların birçoğu tam kapasite ile çalışmamakta. Dolayısıyla atıl kapasite oluşmakta.
Bir diğer maliyet düşürme yöntemi ise stoksuz çalışma metodu. Burada Toplam Kalite yönetimi uygulanarak çok ciddi maliyet avantajları yakalanmakta. Uygulanması uzun zaman ve emek isteyen fakat mükemmel sonuçlar elde etme şansı bulunmakta.
Üretim giderlerine bakıldığında enerji giderlerine odaklanılarak birtakım enerji tasarrufları yapılabilir. Mesela elektrik motorlarında kullanılan akıllı kontrol sistemleriyle(sürücülü sistemler) ciddi oranlarda enerji tasarrufu yapılabilmekte.
Işığa duyarlı aydınlatma sistemleri ve enerji tasarruflu sistemler ile de ciddi şekilde tasarruf edilmektedir.
KOBİlerin ana iş olmayan yani uzmanlık alanı olmayan birtakım işleri tam bir maliyet analizi yapıldıktan sonra daha ucuza yaptırılabiliyorsa taşere edilmelidir. Bu durumda kalite vebeklentilerde önem kazanmaktadır.
Tekrar hatırlatmak isterim k maliyet düşürmek için personel giderlerine de odaklanılabilir. Tabi sadece oradan tasarruf yapma fikri en son düşünülebilir. Burada belirtmeye çalıştığım konu maliyet düşürmek için personel verimliliğini artırma çalışmaları değildir. KOBİlerimiz ancak iyi elemanlarıyla sektörlerinin en iyisi olabilirler. Onları elde tutmak için çaba harcamak durumundalar.
İnsan kaynağı bugün bir işletme için özellikle KOBİlerimiz için en önemli konulardan biri olmalıdır. En iyi insan kaynağını elinde bulunduran KOBİler büyüme potansiyeline sahiplerdir.

1 yorum:

  1. açık konuşmak gerekirse, takip için tam da bu tarz bloglar arıyordum. Alanlarımız biraz farklı olsa da "marka" kesinlikle çakıştığımız nokta. Güzel yazılarını merakla bekliyorum. Selamlar.

    sourmenia.blogspot.com

    YanıtlaSil