21 Eylül 2016 Çarşamba

Kariyer Planlamanın İlk Aşaması: Kendini Tanımak

Günümüzde iş dünyasında olan ve gelecekte girmeye aday olan herkes bir şekilde kariyerleriyle ilgili birşeyler yapıyorlar yada yapmak istiyorlar. Kariyerle ilgili kaygı, meslek ve sektör seçimi, işe giriş sonrasında yapılanların tamamı kariyer planlama sürecine giriyor.
Günümüz iş dünyasındaki kariyer tanımına bakacak olursak; geçtiğimiz basamaklar demektir. Kariyer toplumda birçok insan tarafından da statü meselesi olarak görülür. Tüm çalışanların ortak beklentisi kariyer sahibi olabilmektir.
Kariyerinize yada yeni bir işe yada sektöre giriş yapmadan önceki ilk kritik aşama kendini tanıyabilmektir. Kendini tanıyabilmek adına yapılması gereken ilk şey değerlerin belirlenmesi sonrası güçlü ve gelişmesi gereken yönleri objektif olarak belirleyebilmektir.
Kendini tanıyabilmek birçok farklı şekilde açıklanabilir. Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi yaklaşımına göre insanların motivasyonunda ihtiyaçların rolü çok önemlidir. Bu teorinin hangi basamağında olduğunu bilmek çok önemlidir. Kişi motive oldukça bir üst basamağa geçebilmek için emek harcar.
İnsanın kendini tanıması değerlerini, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olması kendine en uygun mesleği seçmesine fayda sağlar. Kişi bu aşamayı geçtikten sonra ancak iş hayatıyla dolayısıyla sonrasındaki yaşamı için bir kariyer hedefi ortaya koyabilir. Kendini gözlemleyebilmek ve tanımak oldukça zordur. Burada kendimize sormamız gereken birçok soru vardır.
-Ailenizin yakın fertleri, anneniz, babanız yada kardeşiniz ve arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlar? Hangi özelliklerinizi beğenir yada eleştirirler?
-Çalıştığınız iş yerinde sizi diğerlerinden ayıran ne gibi özellikleriniz var?
-Nasıl bir ofis ortamında çalışmak hoşunuza gidiyor?
-Ne tarz kitaplar okumayı seviyorsunuz?
-Tek başınıza çalışmak mı yoksa takım halinde mi çalışmak hoşunuza gidiyor?
Bu soruların açık yüreklilikle cevaplanması kendini tanımlayabilmek süreci için bir gerekliliktir.
Kişinin kendini tanımlayabilmesi için kullandığı araçlardan biri de şirketlerin insan kaynakları departmanlarının da zaman zaman uyguladığı kişilik envanterleridir. Bu envanterlerin benzerleri de internetten bulunabiliyor. Bu kişilik testlerinin sadece araç olduğunu tek başına karar vermek için yeterli olmadığının farkında olmak gerekli.
Kendini tanıma da önemli bir konu da güçlü yönlerin belirlenmesi. Güçlü yönleri ele alırsak bugüne kadar hem sosyal hayatınızda hem de eğitim hayatınızda neyi diğerlerinden daha iyi yapıyorsunuz? En çok önemsediğiniz başarınız nedir? Hangi özelliklerinizle bu başarıyı yakaladığınızı düşünün. Bu sorulara göre kendi güçlü yönlerinizi belirlemeniz gerekiyor.
Bir diğer konu da zayıf yönlerimiz diye tabir ettiğimiz aslında geliştirmemiz gereken yönlerimizdir. Bunları objektif şekilde tespit edebilmek bir sonraki aşamaya geçtiğimizde elinizi güçlendirecek. Kariyer planlamanızda gelmek istediğiniz yere ulaşmış insanların mevcut özelliklerine bakmak da size burada farklı bir pencere açacak.

Kariyerimiz planlayabilmek geleceğimizi planlamak anlamına geliyor. Bu süreçte kendimizi çok iyi analiz edip, gerekirse profesyonel destek alıp planlama sürecini sağlam bir altyapıyla başlamamız gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder