31 Ocak 2012 Salı

İşe Girerken Farklılık Yaratmak

Bütün üniversite öğrencileri, yeni mezunlar ve işsizler işe girip çalışmak ve kendi ayaklarının üzerinde durmak istiyorlar. Bunun için de kendi yetenek ve becerilerini uygun işler arıyorlar ve bunun için birçok farklı yöntemler deniyorlar.
İş aramak da bir iş yerinde çalışmak gibi başlı başına bir iştir. Gerçekten ciddi bir mesai gerektirmektedir. Şu anda iş aramanın da birçok yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılanı birtakım iş bulma kariyer sitelerine üye olarak online ortamda ilan veren şirketlerin ilanlarına başvuru yaparak gerçekleşiyor. Bu yöntem pasif bir yöntem halini almıştır.
İş arayan insanlar proaktif olmak zorundadırlar. Bu kadar çok başvuru yada aday arasından sıyrılmak zorundalar. Sıyrılmak için ise yapmaları gereken tek şey farklılık yaratmak olacaktır.Farklılık yaratacak aktiviteler planlamak durumundalar.
İş arama sürecinde öncelikle kendimizi gerçekten işverene sunmamız gerektiği fikrinden yola çıkmak durumundayız. İşverene yada ik yöneticisine gerçekten işlerine yarayacaklarına inandırmamız ve firma kültürüne uygun değerlere sahip olduğumuz kanısını oluşturmalıyız. Burada iş görüşmesini sıradan bir görüşme olarak değil bir ürün pazarlama ve tanıtım faaliyeti olarak görmek zorundayız. Karşımızdaki kişiye hiç bilmediği birşey hakkında bilgi vermeye çalışıyoruz. Dolayısıyla kendimizi olduğumuz gibi ama kesinlikle abartmadan temel düzeyde aktarmamız gerekmekte. Çocukluğunuzda yaptığınız başarılı bir faaliyeti bile aktarabilirsiniz. Anlatacağınız gerçek bir hikaye karakteriniz hakkında karşı tarafta bir fikir oluşturacaktır.
Peki Nasıl Farklılık Yaratılabilir?
Sivil toplum kuruluşlarına üye olmak her iş görüşmesinde dikkat çeken bir husustur. Tabi burda gelebilecek bir soru ne kadar aktif olduğunuzu anlamak için sorulabilir. Aktif olmak her zaman kişisel gelişime katkı sağlar.
Öğrenciyken yapılan staj yada part-time iş tecrübeleri önemlidir. Bu iş tecrübeleri iş hayatını çok yakından tanıma olanağı sağlar. Ve seçeceğiniz alanı daha iyi seçmenize olanak tanır.
Mesleki bilginin yeterli düzeyde ve güncel olması. Güncel bilgi aslında teknolojiye dayalı müthiş değişen dünyada gerçekten çok önem kazandı. Bilginiz güncel değilse artık işe yaramayabilir.
Gündemi takip etmek giderek önem kazanmakta. Dünya ekonomilerinin ve siyasetinin güncel durumunu bilmek, para piyasalarından bihaber olmamak günümüz iş dünyasında önemli ve hala fark yaratıcı bir özellik olarak kabul edilebilir.
Günümüz dünyasında teknoloji ile haşır neşir olmak ve sosyal medyayı etkin kullanabilmek de hala fark yaratılabilecek bir alan.
Sonuç olarak her alanda olduğu gibi işe girerken de fark yaratarak karşınızdaki kitleyi etkileyebilirsiniz.
Farklılığını avantaja dönüştür.

Furkan Karagöz
Hayat Okulunda Öğrenci


27 Ocak 2012 Cuma

Fark Yaratmak

Pazarlamada en önemli konulardan biri fark yaratmaktır. Bugün yönetim ve pazarlama çevrelerinin konuştuğu inovatif olma düşüncesi fark yaratma temeline dayanmaktadır.
Günümüz rekabet koşullarında fark yaratmak en önemli düşünce haline gelmiştir. Ayakta kalabilmek için en önemli konu olmaya başlamıştır. Bu farkın müşteri tarafından nasıl algılandığı ve müşterinin nasıl düşündüğünü bilmek gerekir.
Kaliteli ve pahalı mal üretmek her zaman iyi midir? Pazar bunu mu talep etmektedir? Bugün dünyada kaliteli mal üretip de yok olan o kadar çok firma vardır ki. Daha uygun fiyatlı rakipleri bugün hala ayaktalar. Bu durum müşterinin bu farkı farketmemesinden kaynaklanmak yada farkedip umursamamasından kaynaklanmaktadır.
Bugün kalite müşterinin istediği özelliklerde ürün üretebilmek demektir. Ürünlerin hiç görünmeyen noktalarına en pahalı malzemeleri koymak kaliteli ürün ve üretim demek değildir. Bu durum sadece sebepsiz yere fiyatı artırmaktadır. Özetle müşteri neye önem veriyorsa kalite o demektir.
Burada tüketicinin ürünümüzde önem verdiği özellikleri tüketici ve Pazar araştırmaları yaparak öğrenmek ve bu konuda müşteriyi tatmin yolları geliştirmemiz gerekmektedir. Müşterinin önem verdiği özellikleri değerlendirirken de fiyat belirlemekte fayda vardır. Hangi ürünlerin fiyatlarının değişmesi gerektiği müşteri beklentilerine göre şekillendirilmelidir. Fark yaratma stratejimiz de bu beklentilere göre oluşturulmalı. Pahalı mal diye birşey yoktur. Sadece o kadar etmeyen değer vardır. Ürünün kendisinden çok yarattığı değer önemlidir.