21 Kasım 2016 Pazartesi

Kariyer Planlamanın Üçüncü Aşaması: Kariyeri Planlamak

Kendimizi tanıma aşamasını bitirdik, kariyerimizi tanımladıktan sonra artık planlama aşamasına geçebiliriz.

Kariyer tanımlama sürecinde belirlediğimiz hedeflerin gerçekleşmesi için aksiyon planlarından önce mevcut durumun fotoğrafını çekme süreci. Hedeflediğimiz kariyer için hangi alanlarda ustalaşmak gerekiyor? Bu konuları tek tek ortaya çıkarmak gerekiyor. Bu alanları mesleki gelişim alanları, kişisel gelişim alanları ve sosyal gelişim alanları olarak düşünebiliriz.

Önümüzdeki 5 yıl için planlama yaptığımızı varsayarsak her yıl için tek tek neler yapacağımızı belirlememiz gerekiyor.

*Örnek olarak 2. Yılın sonunda kariyer hedefinize ulaşacak bir iş değişimi yapmak istiyorsanız ona göre birtakım hazırlıklar yapmanı gerekecek. Bu firma nasıl bir firma olacak? Hangi firmalar ve sektörü hedefliyorsunuz? Aynı departmanda daha iyi bir pozisyon mu olacak? Yoksa farklı bir departman mı olacak? Bu sorulara tek tek cevap vermek gerekiyor.

*Yada 4.yılın sonuna kadar terfi almak yada yönetici olmak gibi bir hedefiniz varsa o hedefe uygun aksiyonlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Hangi eğitimleri almanız gerekiyor?  Hangi kurs yada seminerlere katılmanız gerekiyor? Mesleki yada kişisel gelişiminiz için hangi kitapları okumanız yada hangi süreli yayınları takip etmeniz gerekiyor?

*Bir diğer örnek de yeni bir yabancı dilin öğrenilmesi ise bununla ilgili nasıl bir eğitim/kurs organizasyonu yapılacak. Bu süreçte ne kadarlık bir zaman ve bütçeye ihtiyacınız olacak, planlamamıza almamız gerekecek.

Bütün bu aksiyonları zaman dilimlerine bölerek hangisini ne zaman yapabileceğinizi belirlemek oldukça önemli.


Kariyer planımızla ilgili en önemli konu esnek bir plana sahip olmaktır. Çünkü hayat her zaman size sürpriz yapacaktır. Hem kurumsal hayatta farklı departmanlara geçiş olabilir hem de işler sizin planladığınız gibi gitmeyebilir. Onun için sürekli olarak güncellenebilir bir plan yapmamız gerekmekte. Rekabet ve globalleşmede sürekli olarak iş dünyasında kuralları değiştiriyor. İş alanları, meslekler, sektörler ortadan kalkarken bir taraftan da yeni meslek ve sektörler ortaya çıkıyor. Değişim hızı oldukça fazla. Bu hıza ayak uydurabilmek adına kişisel ve mesleki alanlarda da sürekli olarak güncel kalmak gerekiyor.